neděle 25. listopadu 2007

Konecne Monteverde!

Spime zatim nejvyse a je to znat. Rano je studene a vlhke, vubec to nevypada na merenych 21 C. Nechce se, nechce do studenych a vlhkych cyklooblecku. Navic fouha studeny vlezly vitr, nastesti v nasem smeru.
V uvodnim sjezdu rychle ztracime vcera pracne stoupanych 150 metru. Namame z toho radost hned 2x: dnesni cil je skoro ve vysce 1500 m a navic cesta je bahnita a mokra a ostry sjez je spise drinou. A ja diky peci Air France jezdim bez SPD, takze tyhle sjezdy opravdu boli. A pak uz prijde stoupani. Kostaricani nejsou troskari a 10 % povazuji zrejme za rovinu. Vitr uz davno dofoukl mraky a my rveme silene krpaly prolozene podobnymi sjezdy, dochazi i na pesi turistiku. Krajina je moc hezka, stejne jako vcera, ale dnes ji nejak nevnimame. O pul jedne dosahujeme okraje mestecka. Tech dvacet kilometriku nam trvalo se dvema svacinkami ctyri a pul hodiny! Celkove hodnotim trasu Tilaran-Monteverde jako jednu z nejdrsnejich cest, co jsem mohl jet, takhle mizerne se nejelo ani v Tibetu (snad jen jedne etapka v Atacame ji predci). Jeste musim zminit Denisu. Te to dnes opravdu jelo, urcite nejmene casto sesedala, a v uplnem zaveru, uz na asfaltu ve mestecku, si strihla snad 25% krpalek.
Monteverde je jednim z hlavnich turistickych center Kostariky. Zde se zrodila pralesni ekoturistika, dnesni vyznamny zdroj kostarickych prijmu. Krome spousty hotelu je tu samozrejme spousta atrakci prirodnich (ruzne treky jedno ci vicedenni, treky na konich, prirodovedne vypravy) i adrenalinovych, zejmena "canopy tour", ktere v sobe zahrnuji jizdu na lanovce-uvazku ci ruzne Tarzanovy skoky apod. My jsme zcivilizovali sebe, udelai pradlo a sli do motyli zahrady, kde chovaji nejen velke motyly z celoe Kostariky, ale taky kudlanky, obri svaby, strasilky, tarantule a jinou havet. Znamenite zabi terarium, zahradu orchideji a mozna canopy si nechavame na zitra, mame totiz den odpocinku.
Ujeto 21 km, celkem 300 km. Nastoupano 960 m, jsme ve vysce 1420 m.

1 komentář:

Zelva řekl(a)...

Milosi, mam v pameti filmecek z Tibetu a byla jsem v Sikkimu. Tak trochu vim, jaka je to drina. Nejradeji bych slapala za vas.

Deny, jsem rada, ze ti to slape a nedelas mi v te Americe ostudu :-)

Misa